PENJUAL UBAT
"Aku menulis bukan kerana nama"

Apa yang boleh dibuat dengan RM5 bilion?

 

 Rosmah Mansur..”Suami Najib..”

“Saya tak arahkan PNB, tetapi PNB cadangkan bahawa ini sesuatu yang sangat diingini pengurusan atau Lembaga PNB..” kata Perdana Menteri, Najib Tun A. Razak didalam satu sidang media.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai pembinaan Menara Warisan yang diumumkannya ketika membentangkan Bajet 2011.  Pembinaan tersebut telah dikritik beberapa pihak dengan menyifatkannya sebagai pembaziran. Projek tersebut akan menelan belanja sebanyak RM5 bilion dan dijangka siap pada 2015 Ianya akan dibina bersebelahan Stadium Merdeka dan Stadium Negara.

Selain dari membina sebuah bangunan yang tidak akan menguntungkan rakyat, apa yang boleh dilakukan dengan wang sebanyak RM5 bilion itu??  

RM5 bilion adalah satu kos yang cukup untuk membangunkan 500,000 hektar kelapa sawit. 500,000 hektar adalah bersamaan dengan 1.25 juta hektar. 1.25 juta hektar pula adalah cukup untuk 125,000 penduduk.

RM5 bilion adalah kos bangunan 142 MRSM. Pengambilan pada satu MRSM pada setiap tahun adalah 100 pelajar. 142 MRSM pula mampu menampung  142,000 pelajar pada setiap tahun.

RM5 bilion juga adalah kos pembangunan kepada 50 politeknik. Pengambilan pada setiap tahun pada satu politeknik adalah 2500 pelajar manakala 50 politeknik akan mampu melahirkan lulusan diploma sebanyak 125,000 setahun.

Advertisements

2 Responses to “Apa yang boleh dibuat dengan RM5 bilion?”

  1. ap lgii…??shooping larrhhh towh……!!!

  2. bagus la tu,,,,,……malaysia ni kan najib punya…korang yg tak suka , sila keluar drpd malaysia…….pegi negara bangladesh,,,ok !


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: