PENJUAL UBAT
"Aku menulis bukan kerana nama"

Semarak 1987 dan Walak 2010..

Tak habis-habis bercakap pasal Walak, klik pada tajuk..Jangan lunturkan Nilai Wala’..

Tentu masih ramai yang ingat kepada satu program yang pernah dilancarkan oleh Kerajaan Barisan Nasional dalam tahun 1987. Program tersebut dinamakan sebagai Program SEMARAK yang bermaksud ‘Setia Bersama Rakyat’ dan dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Dr. Mahathir Mohamad.

Program  SEMARAK digerakkan oleh Dato’ Mohamed Rahmat selaku Menteri Penerangan dan Setiausaha Agung UMNO ketika itu.  Dr. Mahathir Mohamad telah menjelajah seluruh Malaysia kononnya bagi meningkatkan semangat cintakan negara.  Krisis politik yang berlaku ketika itu ialah krisis politik UMNO dan kes pemecatan Tun Salleh Abas sebagai Ketua Hakim Negara. Ia juga berkaitan dengan krisis Perlembagaan l988 dimana Kerajaan Barisan Nasional telah mengambil kuasa Raja-Raja Melayu.

Setiap rakyat Malaysia ketika itu telah digalakkan setia kepada Kerajaan dan Pemerintahan Negara dan secara tidak langsung  setia kepada Kerajaan Barisan Nasional dan UMNO.

Apakah program SEMARAK yang dibuat oleh Kerajaan Barisan Nasional dahulu sama keadaannya dengan konsep ‘Walak’ yang sering dilaung-laungkan oleh segelintir pemimpin PAS sekarang? UMNO meminta rakyat ‘SETIA’ dan PAS pula meminta ahli-ahlinya “WALAK’..

“Budaya walak dalam PAS terlalu tinggi sehingga menghampiri ketaatan membuta tuli..” Khalid Samad.

Klik tajuk ini juga..Antara totok dan Wala’..

Advertisements

5 Responses to “Semarak 1987 dan Walak 2010..”

  1. Hangpa ni jual ubat serupa LGEng jual Pulau Pinang pada Mat Sabo. Mat Sabo sudah lari oi !

  2. ha negriku sudah terjual……LGE jual kat mat sabu….alhamdulillah la kalau mcm tu…….apa la karkoon sorang ni…haprak pun tak tau…..

  3. karkoon, org tabligh saja pakai nama tu..patut pun bengab mcm org tabligh……..

  4. woi hangpa faham dak orang melayu tanjung dah lari habis dari tanjung pi sbrang prai kerna tanah habis kenal jual kat cina BN dan PR. Yg dok tinggal lagi boria sp pinang tu pun dah nak mampuih dengan mamak keling yg hangpa dok gila nasi kandar tu. hoi melayu tanjung hangpa jangan dok ikut mat sabo tu, di pun dok gila pusing malaya, anwar brahim masyaallah kes putaq pulak. Tobat sebelum dunia kiamat. pi keluaq jalan allah cari iman.

  5. org melayu lari kuag pulau sapa yang memerintah,,,,,,lge baru perintah berapa hari syehhhhhh


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: