PENJUAL UBAT
"Aku menulis bukan kerana nama"

Presiden PAS bersikap ambil mudah..

PAS mungkin kehilangan penguasaan didua buah negeri, Kedah dan Kelantan pada Pilihanraya Umum ke 13 jika parti itu gagal meraih kembali kepercayaan rakyat yang kini dilaporkan tidak lagi menyokong kepimpinan Presiden PAS, Hj. Abdul Hadi Awang, menurut kata seorang penganalisis politik Prof. Dr. Samsul Amri Baharuddin.

Beliau juga menyebut yang Presiden PAS hanya mempunyai tempoh enam bulan untuk mengembalikan semula sokongan rakyat dan memulihkan imej parti jika ingin mengelak perkara itu daripada berlaku.

Penganalisis politik tersebut berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendedahan Pensyarah Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya (UM), Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah pada seminar Memperkasakan Pas baru-baru ini.

Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah ketika mendedahkan hasil kajiannya terhadap 2,100 responden berkata, 633 orang muda berusia antara 21 dan 30 tahun telah hilang kepercayaan terhadap Presiden PAS tersebut berbanding hanya 67 yang menyokong. Selain itu tambahnya, 519 orang daripada golongan yang berusia 31 hingga 40 tahun turut berpandangan negatif terhadap kepimpinan Pas berbanding hanya 181 orang yang positif.

Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah juga menyimpulkan bahawa 50 peratus masalah parti itu adalah berpunca dari kepimpinan.

Mungkin akan ada kepimpinan PAS yang menyokong Presiden PAS tersebut akan berkata ini semua adalah fitnah malah Presiden PAS sendiri ketika mengulas hasil kajian tersebut menunjukkan sikap tidak sensitif atau mengambil mudah dengan berkata yang kajian tersebut tidak terperinci.

Advertisements

No Responses to “Presiden PAS bersikap ambil mudah..”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: