PENJUAL UBAT
"Aku menulis bukan kerana nama"

Kesombongan UMNO..

Semua masjid-masjid yang terdapat di Pulau Pinang berada dibawah Majlis Agama Islam Negeri (MAIPP), MAIPP pula berada dibawah Kerajaan Negeri. Terjadi satu cerita disebuah kampung di Pulau Pinang yang mana JKKK Kerajaan Negeri (JKKKN) telah memohon kepada Jawatankuasa Masjid tersebut untuk mengadakan satu majlis berbuka puasa dan tahlil di Masjid tersebut. Jawatankuasa Masjid tersebut sudah semestinya majoriti terdiri dari penyokong-penyokong UMNO.

Permohonan JKKKN dikampung tersebut dipercayai telah menimbulkan rasa serba salah pihak Jawatankuasa Masjid tersebut. Diberi timbul rasa tidak puas hati, hendak menghalang kuasa tidak ada. Akhirnya Jawatankuasa Masjid tersebut terpaksa bersetuju untuk memberi kebenaran tetapi bersyarat. Lihatlah antara syarat-syarat yang telah diberikan..

1. Bersetuju memberi kebenaran kepada JKKKN untuk mengadakan majlis tahlil dan doa sahaja sebelum berbuka puasa.

2. Pihak JKKKN hendaklah terlebih dahulu menunaikan janji kepada AJK Kariah untuk menjelaskan RM15000 iaitu kos membaik pulih kerosakkan sistem pembesar suara yang rosak teruk akibat dipanah petir. Menurut JKKKN memang mereka pernah berjanji untuk menjelaskan kos membaik pulih tersebut dan mereka sedang menunggu jawapan dari pihak Kerajaan Negeri.

3. Pihak JKKKN hendaklah mengadakan majlis tersebut mulai jam 6.30 petang hingga selesai solat maghrib sahaja sebagaimana biasa yang diamalkan disitu sepanjang bulan Ramadhan.

4. Pihak JKKKN dikehendaki membayar wang cagaran kebersihan dan kerosakkan sebanyakRM300. Wang cagaran tersebut akan dikembalikan sepenuhnya jika tahap kebersihan seperti sediakala dan tiada sebarang kerosakkan berlaku.

5. Apa sahaja bentuk lambang parti politik termasuk sepanduk yang ada lambang parti politik tidak dibenarkan dipasang didalam dan dipersekitaran masjid.

6. Sebarang ceramah dan tazkirah yang menyentuh isu politik tidak dibenarkan kerana dari dahulu lagi pihak masjid tidak membenarkan mana-mana parti politik menggunakan masjid untuk sebarang aktiviti mereka.

Melihat kepada syarat-syarat yang diberikan, kesimpulannya penyokong-penyokong UMNO dengan pemimpin mereka sama sahaja. Mereka tetap bersikap tidak sedarkan diri, ego dan sombong walaupun mereka sudah kehilangan kuasa.

Advertisements

One Response to “Kesombongan UMNO..”

  1. RM 15k untuk PA system?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: