PENJUAL UBAT
"Aku menulis bukan kerana nama"

Doa Mat Sabu untuk Lim Guan Eng..

Jika kita mengejar dunia, dunia akan lari dari kita tetapi jika kita mengejar akhirat dunia akan kita dapati, kata-kata Saidina Ali itu disebut oleh Naib Presiden PAS, Hj. Mohammad Sabu ketika memberi tazkirah ramadan disurau kampungnya di Pulau Pinang semalam.

Beliau kemudiannya memberi contoh Memberi Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat sebagai seorang yang boleh mendapati kesenangan dunia dengan status yang beliau ada tetapi memilih cara hidup yang sederhana dan boleh pula memberi kuliah-kuliah ugama kepada rakyatnya. Hasil dari cara hidup beliau yang sebegitu, beliau sudah beberapa penggal dikurniakan Allah dapat terus menjadi pemimpin Negeri Kelantan.

Contoh lain pula yang disebut oleh beliau adalah pemimpin Hizbullah Lubnan, Hassan Nasrullah. Hassan Nasrullah telah menghantar dua orang anaknya sendiri kemedan perang menentang Yahudi dan kedua anak-anaknya telah syahid. Beliau merupakan seorang pemimpin Islam yang amat digeruni oleh puak Yahudi.

Beliau kemudiannya menyebut tentang Presiden Iran, Mahmood Ahmedinejad. Menurut beliau Presiden Iran itu seorang yang amat sederhana dalam hidupnya, beliau membawa bekal makanan yang disediakan oleh isterinya bila kepejabat. Beliau begitu disenangi oleh rakyat Iran dan amat digeruni oleh kuasa besar dunia iaitu Amerika.

Menurut Haji Mohammad Sabu lagi, kita umat Islam di Malaysia juga patut rasa malu kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Walau pun beliau bukan berugama Islam Ketua Menteri tersebut berulang kali telah mengatakan beliau akan mencontohi corak pemerintahan beberapa pemimpin Islam yang adil dalam pentadbirannya, beliau juga seorang yang sederhana hidupnya dan amat berhati-hati dalam menguruskan kewangan kerajaan negeri dan sentiasa mengambil berat keadaan rakyat dibawahnya. Amaran juga telah diberi oleh beliau supaya sesiapa pun jangan cuba merasuah pegawai-pegawai kerajaannya.

Diakhir tazkirah Hj. Mohammad Sabu kemudiannya menyebut beliau sentiasa berdoa semoga Lim Guan Eng akan memeluk Islam satu hari nanti.

Advertisements

No Responses to “Doa Mat Sabu untuk Lim Guan Eng..”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: